lördag 19 april 2014

Stjärnlösa Nätter 1

Den här boken handlar om en pojke som heter Amer och hanns äventyrs liv. Amer är 19 år gammal och kommer från nån stans i norra Irak. I så fall Amer född i Irak, men vuxet han upp i svergie.

Amer är den äldest barn i sin famjlen bland sex syskon. Amer bodde ensam i USA för ett år sedan och där jobbade han som en lägerlärare. Det var svårt men lärorikt jobb för honom. Alltså han lärde många säker T.ex. i USA man kunde varken krama ungarna och ta dem i armen utan att riskera att bli anmäld. Det var ju ett nyt uppigtar för Amer.

I början som en lägerlärare tänkt han att det skulle komma lugna och städade barn till lägret, men det blev alls så. Det var inga bortskämda snorungar som han trode! Många av dem hade tidigare blivet utkastade. Några hade förlorat sina föraldrar i sjukdomar eller deras föräldrar hade blivet mördade.

Då direkt blev det ett mål för Amer att hjälpa alla barnen. Ibland trode han är en boxare med bakbundna händer och han kanske inte kuna vifta med sin fofflor.

Under hela sitt liv i USA fick han varje gång ett brev från sin familj. Det var från sin syster Thalia. Amer visste att det var jobbigt för de, eftersom var han borta så länge och för att de hade alltid hållit ihop nästan ett år.

Amers far är en självisk. Han fick  sällan bestämma över allt i huset. Ibland kände Amer dålgit mot honom, för att han låta aldrig något vara nog för mig. Det är inte okej för andra. Men den resan till USA var Amers åsiket. Till slut det var han som bestämmde att resa till USA. 

Hans far ville resa till Kurdistan och han ville Amer att följa med. Amer skulle packa resväskor och köra en bil till Kurdistan.
Tidigar hade Amer rest ensam till Kurdstan. Men den här gången är mycket annorlunda. I den här gången de ska resa med två egna bilar. Amer skulle köra en av de bilar.

Amer tycket att den komer vara svårt och jobbigt för sina yngsta syskon, Sandro som var sex år och Indra två år, för att de skulle sova inne i bilen för åta dager! Det är ganska mycket för Sandro och Lnda tyckte han.

Reza mötte de vid gränsen. Reza var Amers fasters man. 
Amer träffade sina kusinar och sin faster. Hon hete Nora. Nora hade en doter som hete Amina, Amer var vän med Amina. 

När han var liten brukade de leka med varandra. För Amina han var mer än vän, men för Amen hon var som en syster.



2 kommentarer:

  1. En relativt deltaljrik sammanfattning, som ändå visar att du förstår det du läser. Kommer ditt nästa inlägg att vara en reflektion eller ytterligare en sammanfattning?

    SvaraRadera
  2. Aha juste.. Men okej jag kan skriva en reflektion i min nästa inlägg .

    SvaraRadera