söndag 9 mars 2014

Om sagor

1- Alla sagor börjar först med (Det var en gång) och dem slutar mest med (Sedan levde de lyckliga alla sina dagar) också oftast vet vi inte var händelsen utspelar sig.

2- En gammal svag bod som hade tre söner. Fadern ville att sönerna skulle fälla några träder från skogen, så att de kunde betala av något på skulderna. Inne i skogen vistas det en stor troll. Det trollet vill inte se nån person i skogen. 

På samtidigt när den äldste son gick iväg för att hugga en gammal gran. Kom det en stor troll fram honom. Trollet sa att_ Om du huggare i min skog. Så slår jag ihjäl dig! När han hörde det kastade han yxan ifrån sig och sprang hem! Sen berättade han vad som hade hänt honom, men fadern sa att han var en feg.

Den andra dagen hände det samma sak med den andra sonen. Först gjorde han några huggare i granen. Då kom det trollet och berättade samma sak till honom. Så han kunde inte stanna längre! till slut sprang han hem också.

Men det var inte så med den yngst pojken! Alltså trollen fick hjälpa han med att hugga! Till slut fick han vara kompis med trollet. 

3_ T.ex. Prinsessan Snövit jagas ut i skogen av sin elaka styvmor och kommer till sju snälla dvärgar. Styvmodern hittar Snövit och lyckas döda henne med hjälp av ett förgiftat äpple. När en prins finner Snövit väcker han henne med en kyss.

4_ Nästan alla sagor är bara fantastiska. eftersom vet vi inte när, vart, vem och på vilken plats utspelade sig. 
    Men det är inte så med sägen. För att alla sägen berättar vem, vart och när det hänt.

5_ Fabler saga handlar om ett djur med mänskliga förmågor. Djuren har oftast någon speciell egenskap. Fabler slutar med en sensmoral som vill lära oss något.

6_ Alla sagor är bra! För att de handlar i en fantastik väld och den lära oss nånting nytt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar