tisdag 2 december 2014

Eko mat

Jag tycker att Ekologisk livsmedel är dyrt. Om man ska köpa Ekologisk mat hela tiden det inte räcker ekonomi till. Men samtidigt det smaka gott och har redan kontrollerat.  

Ekologisk livsmedel behöver stor jordbruk. Och nu finns det inte tillräckligt plats i värden. 


torsdag 13 november 2014

Osynlig

Huvudet personen i boken heter Hilmer Eriksson. Han är en 15_årig pojke som tycker om att spela och titta på fotboll. Samtidigt gillar han spela schack och läsa historia böcker. 
Hilmers flickvän heter Ellen. De är vän och klasskamrater, men nu kär dem med varandra. Hens mamma är kyrkoherde. 
Peter är en kompis till Hilmer de har gott i samma klass i nio år. Båda de två spelar i BK en fotballslag. 
Hilmer har också några ovänner kamrater. som Bult Bulten och Flås Henrik. Dem bruka prata kit med alla elever, även med deras lärare. Dem är rispakt löss.
Fars jobbar som en polisman. Han fick redan på att hitta Hilmer som hade försvunnit.  
Alf är Hilmer och Peters tränar. Han jobbar också som en vaktmästare i skolan. 

torsdag 6 november 2014

Den osynlige

Jag letar efter en 15_årig pojke. Han heter Hilmer i förnamn. Han har ett kort ljust hår, några finna i pannan, smala läppar och allvarliga ögon. Han Väger ungefär 66 kg och är en och åttio cm långt ganska långt kroppsbyggnad. Vid försvinnandet var Hilmer klädd i en vit skjorta och en jacka, han hade på sig ett ganska korta svarta byxor.

Jag är hans bästa vän. Vi är i samma fotbollslag. Hans Mamma berättade för mig att han hade försvunnit i lördags. Det var den sista dagen som jag såg honom. Han var hos sin flickvän Ellen. Först cyklade han ditt och hälsade på henne, innan hon åker till Stockholm. Men hans mamma visst inte det. Det som hon vet var att han skulle hämta sin handduk som han hade glömde det i omklädningsrummet. Det var inga billiga badhanddukar.


 Det behövs ingen föranmälan, eftersom vi kommer att träffas i ICA affär vid klockan två imorgon den 11/14. Ni som vill komma får all information på platsen. Då ni är välkomna.

  
Ring 81283568923 om du har något eller ett bevis som kan leda mig till honom.

Tack / Mahdi.



torsdag 25 september 2014

Från ett vanligt jobb i vården till att ha vunnit en miljon!

En dag fick han veta att han hade vunnit en miljon. Då blev han inte glad utan oroad, eftersom hans mamma hade skrämt honom om pengar. Sen började han fonderar mycket på pengarna och vad han skulle göra med dem. Hur skulle hans liv förändras? Alltså han kunde köpa en lyxig sportbil som han drömde om. Men modens röst som sa att pengar inte är viktigt fanns i hans tankar. Tillslut han visst att han inte skulle ångra sitt beslut.

torsdag 18 september 2014

Sången

Sången handlar om en sorgsen tjej som inte var riktig nöjd med sitt liv eftersom relationen var dålig mellan henne och hennes man. Så hon började smita från sitt jobb när chefen tittade ner. Hon bestämde sig för att lämna allt.

Hon skrev en lapp till sin man som sa hej då. Hon ville resa lång bort därifrån och aldrig komma tillbaka igen!  Hon ville leva sin dröm. Sen började historian sprida sig till alla hem i världen. 

Tillslut började hennes man fundera över i flera timmar, hur dålig han hade varit! Alltså han hade aldrig tänkt på henne och ibland klagade han på maten.

tisdag 2 september 2014

Diskutera Citaten

Jag vill att du ser det som om du har en uppgift, ett viktigt uppdrag. Vi tror att du kan påverka tjejerna i en positiv riktning" Olle 

Olle egentligen började ser att tjejerna saknar mycket mer plats än killarna i glassen. Och han kunde ser hur Saga var en positiv och stark person. Innan Saga skulle komma hit allt var för killarna. 
Några av tjejerna var hela tiden tysta, eftersom killarna har taget för mycket plats. Alltså dem respekterar inte nån! dem svarar hela tiden på frågorna även om det är inte deras tur att svara! 

 
  

måndag 19 maj 2014

Om debatten

Den viktigaste delen var när vi tittade på filmen. Då lärde jag mig hur man kan debattera om dödshjälp. Så den där var en viktig del tror jag! 

Jo! jag kan säga så, eftersom den gick bra med mig när jag debatterade om dödshjälp. Att debattera om någonting var inte lätt. Men Jag tycket att det var en lärorikt. 


Den roligast var när vi debatterade. Alltså alla gick ganska seriösa med sina argumenten, för att varje person ville att sin grupp ska vinna. Speciellt Kai och Bewar. 


Om jag fick göra om det igen. Först skulle jag leta efter mera fakta, för att i mitt argument hade jag inte flera fakta! Att debattera i grupp var en hjälp, eftersom man får fler idéer from dem andra.


måndag 28 april 2014

Källkritik


Hur ser webbsidan ut?

  • jo, det är tråkigt och långt text som har mycket fakta. 
  • ja, det funkar bra!
  • källor tog vi från Svenska dagbladet.
  •  ja, det finns datum 17 december 2006 kl 00:30.


Hur är texten?

  • I texten finns det 965 ord
  • ja, det är mycket fakta i och många fördjupande exempel i texten.
  • ja, det finns bild men det passar inte till texten.

Vem har gjort webbsidan och vem har skrivit texten?

  • Det är en svensk tidningen.
  • Texten är skrivit av FREDRIC KARÉN, HAN ÄR CHEFREDAKTÖR ansvarig utgivare för Svenska Dagbladet.

Varför är webbsidan gjord?
För att ge svenska folk nyheter.

Är sidan aktuell


Jo det är det.

lördag 19 april 2014

Stjärnlösa Nätter 1

Den här boken handlar om en pojke som heter Amer och hanns äventyrs liv. Amer är 19 år gammal och kommer från nån stans i norra Irak. I så fall Amer född i Irak, men vuxet han upp i svergie.

Amer är den äldest barn i sin famjlen bland sex syskon. Amer bodde ensam i USA för ett år sedan och där jobbade han som en lägerlärare. Det var svårt men lärorikt jobb för honom. Alltså han lärde många säker T.ex. i USA man kunde varken krama ungarna och ta dem i armen utan att riskera att bli anmäld. Det var ju ett nyt uppigtar för Amer.

I början som en lägerlärare tänkt han att det skulle komma lugna och städade barn till lägret, men det blev alls så. Det var inga bortskämda snorungar som han trode! Många av dem hade tidigare blivet utkastade. Några hade förlorat sina föraldrar i sjukdomar eller deras föräldrar hade blivet mördade.

Då direkt blev det ett mål för Amer att hjälpa alla barnen. Ibland trode han är en boxare med bakbundna händer och han kanske inte kuna vifta med sin fofflor.

Under hela sitt liv i USA fick han varje gång ett brev från sin familj. Det var från sin syster Thalia. Amer visste att det var jobbigt för de, eftersom var han borta så länge och för att de hade alltid hållit ihop nästan ett år.

Amers far är en självisk. Han fick  sällan bestämma över allt i huset. Ibland kände Amer dålgit mot honom, för att han låta aldrig något vara nog för mig. Det är inte okej för andra. Men den resan till USA var Amers åsiket. Till slut det var han som bestämmde att resa till USA. 

Hans far ville resa till Kurdistan och han ville Amer att följa med. Amer skulle packa resväskor och köra en bil till Kurdistan.
Tidigar hade Amer rest ensam till Kurdstan. Men den här gången är mycket annorlunda. I den här gången de ska resa med två egna bilar. Amer skulle köra en av de bilar.

Amer tycket att den komer vara svårt och jobbigt för sina yngsta syskon, Sandro som var sex år och Indra två år, för att de skulle sova inne i bilen för åta dager! Det är ganska mycket för Sandro och Lnda tyckte han.

Reza mötte de vid gränsen. Reza var Amers fasters man. 
Amer träffade sina kusinar och sin faster. Hon hete Nora. Nora hade en doter som hete Amina, Amer var vän med Amina. 

När han var liten brukade de leka med varandra. För Amina han var mer än vän, men för Amen hon var som en syster.



fredag 4 april 2014

Tobak bör förbjudas.

Rökning är inte bra, eftersom den är mycket farlig för kroppen och hjärnan. I Sverige dör varje år ungefär 6 400 människor i sjukdomar av tobaksrökning. Mest som röker är ungdomarna mellan 18_25 år gammal. Vi behöver inte sälja tobak till ungdomarna aven vuxna tycker jag.
                            
För det första är den kanon dåligt, eftersom den ger leder till problem i hjärnan. T.ex. hjärninfarkt och stroke i hjärnan. Dessutom blir man helt galen, därför att din hjärna börjar tänka att får röka mer och mer. Tillslut kan man inte sluta röka! Rökning innebär en risk för hjärtat, eftersom hjärtat blir tröt och får många sjukdomar och kärlsjukdomar. Alltså är det bättre när man fyller sin tid med sport aktivitet!

För det andra kostar rökning mycket pengar till rökare och samhället. FHI folkhälsoinstitutet, tycker inte att människor ska röka. De fick 70 miljoner kronor för att informera om att det är jättedåligt att röka tobak! Nu vill dem ha höjd skatt på tobak.

Dessutom tycker jag att vi måste förbjuda Tobak, eftersom nu finns det flera gymnasieungdomar som röker tobak jämför med tidigare. Vi måste börja spara egna pengar.

Till slut önskar jag att ni tänker till innan ni börjar röka. Kanske du kan hjälpa din kropp mot Cancersjukdomar.

fredag 28 mars 2014

Ämnesord Tobak rökning.

Drabbar
skatt
farligt
hjärna
ungdomarna
hjärta
cancersjukdomar
hjärt och kärlsjukdomar
risk

fredag 14 mars 2014

Titiyo och Jill Johnson: Orphan girl

Jills veranda är fylld med countrymusik. Hon gillar och intresserade av gamla Amerikans musik som kallas countrymusik. 

Vet du att den har musik är en rasism musik! Förr i tiden var de bara vitta människor som hade rätt att spela countrymusik. 

Titiyo är Svenskteje. hon ska resa till USA för att träffa henns kompis Jills. Då de ska börja lytta efter den svarta kvinna som var den första svarta kvinna som kunde sjunga countrymusik förr i tiden.

Jag komma ihug när de började sjunga tillsammas! Det var mycket kul. 

torsdag 13 mars 2014

Var typiskt svensk!

Den här videon visar olika typisk svensk från olika personer. 

I Sverige finns det allt. olika mat, kläder även det finns olika människor, Så alla är inte samma absolut finns det olika idéer. 

)

söndag 9 mars 2014

Pojken som åt ikapp med trollet A

1- Fadern skickade sin tre sönerna till skogen, eftersom blev han gammal och svag. Nu orkar inte han jobba mer! så han bestämde att de skulle gå till skogen och fälla några träder.  

2_ De båda två var inte lycklig med att hugga. När de började hugga i träden. Kom det fram de ett troll. Trollen sa _ Om du hugger i min skog, så slår jag ihjäl dig!  

3_ Fadern sa att. Den som hade hänt med ni om trollen hade aldrig hänt med mig när jag var ung.

4_Den gick så bra! han fick hjälp från trollen!

5_ Pojken fick stanna med trollet. Trollet skulle elda upp en eld i spisen, meden pojken skulle gå och hämta vatten. 

6_Pojken lyckades vinna kappätningen för att han sa till trollet att "ska vi äta ikapp?"

7_ Den slutar med när pojken tog mycket säker. Alltså han fick silver och guld. Sedan gick han hem och betalde skulder.

C. SKRIV

1_Den här sagan började med (Det var en gång) som alla andra sagor börjar med. Forden hade tre söner! Det använder man också på alla sagor.



2_Jag tror att den visar hur man ska använda sin gärna istället.  

Om sagor

1- Alla sagor börjar först med (Det var en gång) och dem slutar mest med (Sedan levde de lyckliga alla sina dagar) också oftast vet vi inte var händelsen utspelar sig.

2- En gammal svag bod som hade tre söner. Fadern ville att sönerna skulle fälla några träder från skogen, så att de kunde betala av något på skulderna. Inne i skogen vistas det en stor troll. Det trollet vill inte se nån person i skogen. 

På samtidigt när den äldste son gick iväg för att hugga en gammal gran. Kom det en stor troll fram honom. Trollet sa att_ Om du huggare i min skog. Så slår jag ihjäl dig! När han hörde det kastade han yxan ifrån sig och sprang hem! Sen berättade han vad som hade hänt honom, men fadern sa att han var en feg.

Den andra dagen hände det samma sak med den andra sonen. Först gjorde han några huggare i granen. Då kom det trollet och berättade samma sak till honom. Så han kunde inte stanna längre! till slut sprang han hem också.

Men det var inte så med den yngst pojken! Alltså trollen fick hjälpa han med att hugga! Till slut fick han vara kompis med trollet. 

3_ T.ex. Prinsessan Snövit jagas ut i skogen av sin elaka styvmor och kommer till sju snälla dvärgar. Styvmodern hittar Snövit och lyckas döda henne med hjälp av ett förgiftat äpple. När en prins finner Snövit väcker han henne med en kyss.

4_ Nästan alla sagor är bara fantastiska. eftersom vet vi inte när, vart, vem och på vilken plats utspelade sig. 
    Men det är inte så med sägen. För att alla sägen berättar vem, vart och när det hänt.

5_ Fabler saga handlar om ett djur med mänskliga förmågor. Djuren har oftast någon speciell egenskap. Fabler slutar med en sensmoral som vill lära oss något.

6_ Alla sagor är bra! För att de handlar i en fantastik väld och den lära oss nånting nytt. 


fredag 28 februari 2014

Tom och den lilla flickan.

Tom är en bra man och nästan alla som bor i Zambia känner igen honom. Han är snäll med alla människor och han gillar att hjälpa folk med alla säker på gratis. Ibland sover han inte på nätterna.

En dag kom en kvinna till Tom. Den kvinnan var ledsen och blodig. Det var blöd över allt på hennes kropp och hon såg ut som hon hade slakade ett djur. men var inte så. Den kvinnan började berätta till Tom vad som hade hänt.

När hon var ute med sin lilla flicka kände hon att någon person följde henne! Ni vet att i Zambia när man vill handla eller hämta vätten då måste man promenera lång tid genom skogen.Dem flesta promenaden tog ungefär en timme, men det är inte lätt att promenera i skogen utan vapen! I alla fall brydde hon sig inte om djur. Hon tog sin lilla flickan med och gick iväg.

Efter en tid kände hon någon person tittade på henne och då började hon blir orolig och rädd. Hon var rätt att det var en man som tittade på henne. Den mannen  tänkte ta hennes lilla flicka! Mannen smög sakta bakom henne och slog hennes i huvudet.Han tog hennes lilla flicka och sprang.

När hon vaknade hade hon mycket ont i hela kroppen och hennes lilla flickan var borta. Hon kunde inte göra nånting. Till slut bestämde hon sig att gå och få hjälp! Hon sa att jag måste till Tom tänket hon.

Som ni vet var Tom en mycket bra man och gillar att hjälpa folk. Kvinnan berättade allt till Tom. Tom sa att jag måste till stad. Jag tror att den personen vill sälja den lilla flickan!

Tillslut såg Tom en liten flicka med en gammal man och det var han. Den mannen skulle gärna sälja en liten flicka till annan man. Han sprang fram han och började slå han. Varför gör du så? Du har inget hjärta? Tom kunde inte förstör varför han gjorde sa.


Besök till Norrbottens Museum

förre veckan gick vi till Norrbottens Museum med våran lärare Teresa. Vi skulle träffa Annika som skulle berätta till oss om Samerna och deras historia.

Först samlade vi i reception och när alla har kommet gick vi till våning tre.  Sen satte oss på palla och vi lyssna på Annika som skulle berätta om sin bakgrund och visade var hennes familj hade bott. Samerna är ett urfolk. Hon berättade om Samernas kultur, tradition, historia, kläder, språk , flagga också om kåtan.

T.ex. Samerna bodde i fyra länder och dem var Sverige, Norge, Ryssland och Finland. Alltså dem tala olika dialekt. Den same som bodde i Norge kunde inte förstod den som bodde i Ryssland. Kläder förklarar allt T.ex. från vilken område dem kommer i från OSV.

tillslut den var mycket spännande för mig att vita om Same. Jag hoppas att fick mer studiebesök.

söndag 16 februari 2014

Same film.

Igår tittade vi på en spännande film och den var om Sameslive, alltså filmen handlade om deras liv,tradition och historea. Same var urfolk tidigare och de var första manniskor som kom till sverige.

Snö bestämmar hur ska de vara. Det finns två olika språk och de är Nordsamiska och Sydsamiska också det finns 400 sme dialekt.



Renarna betyder allt för same. Renarna ge mycket T.ex.mat, kläder, pengar och även dra de OSV.


Till slut filmen koma ihog mig några säker från boken sms från soppero. jag koma ihog när Agnes fick en sms på same och då hon kunde inte förstor det. Samma sätt med Mimmi som bör i stockholm, de två har en same mamma och en svensk pappa, två av de vill gärna lära mer om same och de vill också prata och läsa på samiska! eftersom deras mamma ville inte deras barn att vara helt annat från svensk barn. det var mycket svårt för Same som bodde tidigare från nu.

torsdag 6 februari 2014

Elina i klassrummet!


 Efter lunchtid gick alla mina klasskamrater tillbaka till vårt klassrum men inte jag. jag ville be om min förlåtelse till Tora Holm eftersom jag inte har gjorde något fel! alltså vad har jag gjort får fel?

När Tora Holm visste vad jag ville säga började hon gå fortare och hon såg arg ut och allvarlig för att hon inte ville prata med mig. Jag följde i alla fall efter henne så fort som jag kunde, men jag hann inte! Hon stängde dörren och började prata om lektionen.

Efter en minut knackade jag på dörren, men fröken ville inte öppna dörren till mig. Till slut öppnade jag klassrumsdörren och gick och satte mig.

Sen frågade Tora Holm några frågor till eleverna, men ingen visst svaret. Så jag räckte upp handen för att svara, men hon brydde sig inte om mig! Då sa Anton jag kunde det. Jag fick inte svara på frågan.

Tillslut bestämde hon att jag måste stanna ensam i skolan och tvingade mig att stadda och tvätta tavlan.

söndag 2 februari 2014

En scen i filmen Elina


Efter lunchtide alla elevr gick tillbaka till klassen men inte Elina. Asså hon ville gå och prata med Tona Holm och be sin  förlåten till henne aven hon hade inte gjorde nån fell. Toma visst vad Elina vill att säga så hon lyssnade inte på henne hon bara gick fått till klassrummet. Elina följade efter henne till klassrummet. Elina glagade på klassdören men ingen ville öppna då glagade hon igen och igen..
Till slutet Elina öppnade dören så sakta sen gick hon och sätt sig. Tona Holm såg ingenting..Asså hon be inga tänke till Elina, hon bara fråga som frågor i klassen. ingen kunde svara! Då Antun sa Elina vet svaret! hon ta upp handarna, men Tona Holm bryr sig inte till Elina.. 

fredag 31 januari 2014

Boksamtalet från 1-40



Igår  hade vi en liten diskussion om vad är modersmål? kan man prata med sin språk i skolan ? varför det är viktig om man kan sitt språk ? OSV .



Jo för min tänker asså det är mycket viktig att man kan läsa,prata och skriva på sitt språk, eftersom det är din landspråk också jag vill säga något när man blir gamal då man ska glömma bort alla språker! då din modersmål ska stana bara med dig. 




T.ex jag är från Somalia, men jag har aldrig gått till Somaliska skolan i hela mitt live. Jag kan säga jag kan förstor lite Somaliska i alla fall. Asså jag skulle blir glade om jag kan mer Somaliska anno nu. 



I slutet modersmål är mycket viktig för barn, så man måste lära det till sitt barn Tack.... 

onsdag 29 januari 2014

Mina förväntningar på kursen

Mmm..det är svåt -_- Asså jag vet inte vad jag måste säga! men ja mina förväntningar på kursen är att alla ska vara bra och latt. glöme inte vi är i början juste nu! tack.


Elin och sin live



                    ><  Elina en liten flicka som är melan 9 eller 10 år gamal.
Elina bor med sin familje i norrbotensland de bor i en liten hus ute från stan. Elina ska börja skolan efter länger tids sjukdom.  Asså hon var allted sjuk, men nu blir hon bättre och klarade sig. Elina brukar vara ensam i myren. hon tror att sin pappa väntar på henne där. hon allted tänker på sin pappa och vill träffa han efter skolan. 

Elina har två syskon, hennes syster hetter Iran och hon är 8 år gamal. Iran studerar också med Elina. De både ska börja studera samhället, men det är ingen problem med Elina, efter som hon är mycket duktig flicka...Elina och Iran de två kan prata finska och Svenska. 


samhälles lärar hette Tora Holm. jo hon är ganska snäll från början, men sen hon kommer blir dålikt,elak och börjar bråka med Elina, efter som Elina hjälpte en Finskpöjke. Asså den pöjke kan inte förstår svenska så darför hälpte Elina han. 

Tora Holm gillar inte Finska...Asså hon kommer allted blir arg när en av sin elever prata Finska framför henne eller under lektion tid!. Men Elina blev inte red från sin lärar.Asså hon sa varför jag kan inte prata Finska! jag har inte gjörde dåligt söker! kolla jag vill bara att hjälpa han. men till slut Toma gillar inte Finska så hon beastamde att ingen ska prata Finska under den tiden.